

Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij – De auteurs
Jeroen De Bruyn (1993) schreef voor ‘Knack’ en voor ‘Gazet van Antwerpen’, de krant waarvoor hij op dit moment redacteur is.
Joop van Wijk (1949) is Bep Voskuijl’s jongste zoon. Als marketingmanager was hij jarenlang verbonden aan de nationale kranten ‘NRC-Handelsblad’ en ‘Algemeen Dagblad’.
Jeroen De Bruyn en ik, als uitgever, co-auteur, en zoon van de ‘hoofdrolspeelster’(die gedurende haar leven tientallen jaren zweeg), schreven een boek over het leven van een jonge, onbekende vrouw als helpster van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog.
Samen met haar vader Johan Voskuijl, de maker van de draaibare boekenkast, en andere helpers werkte ze dag in dag uit om de veiligheid van de onderduikers te garanderen in het Achterhuis in Amsterdam.
Een “nooit eerder verteld verhaal” en een “zorgvuldig verborgen waarheid” alsook “grenzeloze moed en loyaliteit in het leven” zijn de vier belangrijkste kwesties. Deze kwesties en mijn moeders onderliggende motivatie vormen de missie van dit boek voor jong en oud.
Joop van Wijk
Uitgever Bep Voskuijl producties bv


Vier redenen om dit boek te kopen:
- Het bevat een ‘nog nooit verteld verhaal’, geschreven vanuit de bron.
- Het onthult een zorgvuldig verborgen waarheid.
- Het handelt over grenzeloze moed en loyaliteit in het leven.
- Wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd is iets, dat we nooit
mogen vergeten.
Deze onderwerpen vormen de missie van dit boek voor jong en oud.
Gedegen onderzoek van ruim vijf jaar resulteerde in een doorwrocht en hartverwarmend boek…
[…] Anne Frank noemde Bep, ‘Elli Vossen’ in haar dagboek en beschreef haar als vrolijk, goedgehumeurd, gewillig en goedig. In 2015 verscheen de opmerkelijke en goed gedocumenteerde biografie ‘Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij’, die een nieuw licht werpt op het trieste verhaal van de Joodse onderduikers. De auteurs – Joop van Wijk (1949), Beps’ jongste zoon, en de Vlaamse journalist Jeroen De Bruyn (1993) – ontrafelden samen haar geschiedenis tijdens en na de oorlog. De één deed dat uit liefde en mededogen voor zijn in 1983 overleden moeder, de ander vanuit een fascinatie die hij al vanaf zijn kinderjaren had voor deze bijzondere vrouw die altijd in de schaduw van de anderen heeft gestaan. De twee hebben samen jarenlang aan dit levensverhaal gewerkt en niets aan het toeval overgelaten. Dat resulteerde in een doorwrocht en hartverwarmend boek, dat zowel op menselijk als op geschiedkundig vlak niemand onberoerd zal laten. Bep Voskuijl heeft het verdriet om haar uiteindelijk ‘mislukte opdracht’ nooit kunnen verwerken […]. De auteurs hebben met deze biografie terecht een postuum monument opgericht voor een fijnbesnaarde, rechtvaardige vrouw die in alle nederigheid een bijdrage wilde leveren aan een betere wereld.
Diane Broeckhoven (auteur en journalist)
“Ondanks alles geloof ik nog steeds in de goedheid van de mens”.
Anne Frank