Enkele foto’s…
Op deze pagina vindt u enkele foto’s van mensen, die heel belangrijk waren voor Bep tijdens haar korte leven (ze overleed op 63- jarige leeftijd).
1
De familie Voskuijl in 1931: Joop, Johan, Nelly, Annie, Corrie, Willy, Bep and Christina Voskuijl (van links naar rechts). © VAN WIJK FAMILY
3
De bruiloftsgasten van Miep en Jan Gies op 16 juli 1941. Bep Voskuijl en Anne Frank zijn de tweede en de derde persoon van rechts. © GETTY IMAGES
4
De draaibare boekenkast in gesloten positie door Johan Voskuijl gemaakt in augustus 1942. © MARIA AUSTRIA/MAI
6
De bruiloftsgasten van Bep en Cor van Wijk op 15 mei 1946. Otto Frank is de vierde persoon van links. © VAN WIJK FAMILY
Bep Voskuijl en Otto Frank konden het heel goed met elkaar vinden, ook na de oorlog.
Otto Frank bezocht de familie Van Wijk regelmatig in Amsterdam. De kinderen van Bep, voor hen was hij als een oom, herinneren zich, dat het hele huis schoon werd gemaakt bij dat soort gelegenheden. Alles diende ‘pico-bello’ te zijn. Otto logeerde in Nederland vaak in een hotel in Noordwijk, niet ver van Amsterdam, waar Bep hem soms zou bezoeken met “Jopie”. Maar als het gesprek een bepaalde richting opging, merkte Joop dat hij op zo’n moment ‘teveel’ was. Dan kreeg hij een beetje geld om wat lekkers te kopen, terwijl Bep hem lachend toewierp: “kleine potjes hebben grote oren!”

Vier redenen om dit boek te kopen:
- Het bevat een ‘nog nooit verteld verhaal’, geschreven vanuit de bron.
- Het onthult een zorgvuldig verborgen waarheid.
- Het handelt over grenzeloze moed en loyaliteit in het leven.
- Wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd is iets, dat we nooit
mogen vergeten.
Deze onderwerpen vormen de missie van dit boek voor jong en oud.
Ik heb deze biografie in één keer ademloos uitgelezen…
Toen ik onlangs de auteurs bij De Wereld Draait Door zag wist ik meteen, dat ik dit boek wilde lezen. Een goede keus, want zelden heeft een biografie zo’n diepe indruk op me gemaakt als “Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij”. De jonge Vlaamse journalist Jeroen De Bruyn is al sinds zijn vroege jeugd gefascineerd door Anne Frank en het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, waar Anne met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Daar werden zij ondersteund door een aantal helpers. Eén van hen was de jonge kantoorbediende Bep Voskuijl. De Bruyn dook in de levensgeschiedenis van deze veelal stille, zwijgende helpster en samen met haar jongste zoon – Joop van Wijk – schreef hij dit belangwekkende boek. Aan de hand van bronnenonderzoek en nieuwe getuigen (onder andere Diny Voskuijl en Bertus Hulsman, Beps verloofde in de oorlog) komen de auteurs met nog niet bekende informatie. “Het zwijgen voorbij” is een belangrijke biografie die nieuw licht werpt op de dagelijkse gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in het wereldberoemde Achterhuis. Ik heb deze biografie in één keer ademloos uitgelezen en raad iedere geschiedenisliefhebber aan ditzelfde te doen.
Frank Libeer (Recensent bij ECI en historicus)
“Deze onmenselijke, beestachtige vernietiging van onschuldige mensen mag nooit vergeten worden.”
Bep Voskuijl